Polewka z krwi kaczej lub gęsiej to tradycyjna potrawa kujawska o charakterystycznym kwaśno-słodkim smaku, z dającym się wyczuć korzennym aromatem cząbru.
Do rosołu gospodynie wlewały krew – najczęściej kaczą – zmieszaną z octem i mąką, a następnie dodawały do smaku pieprz, sól, cząber, majeranek, cukier, a także suszone owoce – śliwki, gruszki, jabłka. Tak przyrządzoną aromatyczną polewkę podawano najczęściej z dodatkiem klusek ziemniaczanych.
Czarnina była jednym z głównych dań podawanych podczas wesel – zamiennie z rosołem. Była to pierwsza potrawa serwowana weselnikom po powrocie z kościoła – na tak zwany mały obiad. Z „weselnym” charakterem czarniny wiąże się porzekadło z Żarowa w okolicach Włocławka: „A żeby ci żużel w czerninę wpadł” – zarezerwowane dla tych, których na wesele nie zaproszono. Czerninę podawano również podczas innych uroczystości rodzinnych i świąt.
Choć niektórzy z oporami mogą podchodzić do pomysłu spożywania zupy z krwi, smak tej tradycyjnej polewki – niejednoznaczny, słodko-kwaśny – skutecznie wynagradza początkowe obawy. Dodatek suszonych owoców i aromatycznych przypraw – cząbru, majeranku – jeszcze bardziej podnosi walory smakowe czarniny.
Zobacz wideo:
Źródło informacji: aktywnawies.pl Źródło zdjęcia ilustracyjnego: pixabay.com / Creative Commons