Pączki ziemniaczano-dyniowe to regionalny przysmak z okolic Tłuchowa w powiecie lipnowskim w woj. kujawsko-pomorskim. Są przygotowywane wyłącznie z produktów naturalnego pochodzenia. Sekret ich wyjątkowej lekkości i puszystości kryje się w dobrze wyrobionym cieście, zachowaniu odpowiedniej kolejności połączeń surowców i dodawanym do ciasta przecierze dyniowym i utartym, ugotowanym ziemniakom.
Dynia i ziemniaki nadają im też niepowtarzalny kolor i przedłużają ich świeżość. Aby wzbogacić smak, pączki najczęściej nadziewano konfiturą z dzikiej róży, własnoręcznie przygotowywaną przez gospodynie. Receptura była przekazywana w okolicach Tłuchowa w poszczególnych rodzinach z pokolenia na pokolenie, gospodynie dzieliły się nią także między sobą na lokalnych kursach gospodarstwa domowego. Pączki wypiekano w karnawale, podawano je także na weselach i innych rodzinnych uroczystościach.
Gdzie można posmakować i zakupić ten regionalny przysmak? Pączki prezentowane są m.in na różnego rodzaju uroczystościach: „Lato na Wsi”, dożynkach wojewódzkich, targach i kiermaszach.
Źródło informacji: aktywnawies.pl Źródło zdjęcia ilustracyjnego: pixabay.com / Creative Commons