Pierwsze wzmianki o warzeniu piwa w Nakle pochodzą z początku XVI wieku. Po pożarze grodu nakielskiego w 1515 r. król Zygmunt III potwierdził dawniejsze prawa miasta i dodał nowe m.in. przywilej warzenia piwa w obrębie 1 mili wokół grodu. Od tego czasu Nakło słynie z warzonego tu złocistego napoju, a piwowarskie tradycje kontynuowane są w mieście także współcześnie.
Piwo nakielskie jasne cechuje złocista barwa, a po nalaniu do kufla – gęsta piana. Jest orzeźwiające w smaku z wyczuwalną goryczką i charakterystycznym zapachem, lekko chmielowym. Zawiera 11,5 % ekstraktu wagowego i 5,0 % alkoholu. Jest napojem o właściwościach odżywczych. Znajdują się w nim witaminy z grupy B, składniki mineralne takie jak: magnez, fosfor, węglowodany i białka.
Używana do produkcji woda pochodzi ze studni głębinowych, co pozwala na uzyskanie piwa o delikatnym smaku. Stosowany słód charakteryzuje się niską zawartością białka i korzystnym kształtem ziarna. Chmiel nadaje piwu szlachetną i przyjemną gorycz oraz specyficzny aromat, a związki goryczkowe mają właściwości antyseptyczne, co wpływa na podniesienie trwałości piwa.
Źródło informacji: aktywnawies.pl Źródło zdjęcia ilustracyjnego: pixabay.com / Creative Commons