Z kraju

Trafiające do Bałtyku zanieczyszczenia zostają w nim nawet 30 lat

fot. pixabay.com

Morze Bałtyckie jest wyjątkowe w skali całego świata, ponieważ jest dość słodkie, a wymiana wody trwa w nim nawet 30 lat. To oznacza, że zanieczyszczenia, które trafiają do niego z niemal całego obszaru Polski, pozostają w nim na długo i wpływają na populację ryb bałtyckich.

– Bałtyk jest bardzo specyficznym morzem, nawet w skali całego świata. Jest zbiornikiem wód brachicznych, dodatkowo jest dość słodkim morzem, a wymiana wody – przez to, że jest na wpół zamknięty – zajmuje mu około 30 lat. Dlatego wszystkie zanieczyszczenia i wszystko, co przedostanie się do Bałtyku, zostanie w nim minimum przez tyle czasu. Stąd tak ważne jest, żebyśmy zajęli się Bałtykiem i jego ochroną – podkreśla w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes Olga Sarna, prezes zarządu Fundacji MARE.

Bałtyk pełen śmieci

– Do najważniejszych problemów, z jakimi boryka się Bałtyk, należą odpady morskie: wszelkiego rodzaju plastik, zagubione, stare sieci rybackie czy np. niedopałki papierosów. Widzimy też bardzo postępujące zmiany klimatyczne, a konkretnie zmiany temperatury wody, które mają bardzo duży wpływ na organizmy żyjące w morzu. Ten akwen jest też mocno zanieczyszczony – spływają do niego zanieczyszczenia z przemysłu i rolnictwa, a pod wodą znajdują się wraki z paliwem i broń chemiczna z czasów I i II wojny światowej, które także zagrażają Bałtykowi. Tym tematem trzeba się zająć, zanim w nadchodzących latach to wszystko zacznie przedostawać się do wody – podkreśla Olga Sarna.

Jedną z najskuteczniejszych metod ochrony środowiska Morza Bałtyckiego jest zmniejszenie emisji zanieczyszczeń oraz eksploatacji jego zasobów, np. poprzez ograniczenie zużycia sztucznych nawozów w rolnictwie oraz skuteczniejsze oczyszczanie ścieków. Niemal cały obszar Polski (99,7 proc.) znajduje się w zlewni Bałtyku, więc każdy konsument ma wpływ na to, co ostatecznie trafia do morza.

– Tak naprawdę nie ma znaczenia, gdzie jesteśmy: w Gdańsku, w Warszawie, Krakowie czy we Wrocławiu – i tak mamy wpływ na Bałtyk. Wszystko to, co wylejemy czy wyrzucimy na ziemię, docelowo może spłynąć do Bałtyku i go zanieczyścić – wskazuje prezes zarządu Fundacji MARE.

Potrzebna zmiana przyzwyczajeń

– W naszym najnowszym programie edukacyjnym Naturalnie Bałtyckie chcemy pokazać Polakom, że nawet najmniejsza zmiana naszych codziennych przyzwyczajeń może wpłynąć na to, jak wygląda Bałtyk i na jak długo starczą nam jego zasoby – podkreśla Marcin Radkowski, prezes zarządu Kołobrzeskiej Grupy Producentów Ryb.

Marka Naturalnie Bałtyckie informuje konsumenta, że ma on do czynienia z rybą bałtycką najwyższej jakości. Program ma na celu promowanie racjonalnego wykorzystywania zasobów morza i świadomej konsumpcji lokalnych ryb, których połów generuje najmniejszy ślad węglowy. Znakiem Naturalnie Bałtyckie oznaczane są produkty rybne wytwarzane z ryb pozyskanych z Bałtyku, zgodnie z najwyższymi standardami jakościowymi, a także bez szkody dla środowiska. Takim standardem jest też certyfikat MSC, który aktualnie polskie organizacje połowowe starają się uzyskać.

Rybacy chcą być eko

– Od jakiegoś czasu polscy rybacy są właściwie największą organizacją ekologiczną, której najbardziej zależy na tym, żeby dbać o zasoby Bałtyku. Realizowaliśmy projekty z wieloma organizacjami ekologicznymi, dotyczące np. usuwania z dna Bałtyku utraconych narzędzi połowowych, czyli tzw. sieci widm. Teraz jesteśmy w trakcie projektu, który ma ograniczyć emisję spalin emitowanych przez kutry rybackie. Staramy się też o certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC dla naszych ryb bałtyckich – podkreśla Marcin Radkowski.

Według danych Europejskiego Obserwatorium Rynku w zakresie Rybołówstwa (EUMOFA) statystyczny Polak zjada rocznie ok. 14,5 kg ryb, czyli nawet trzykrotnie mniej niż mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Co istotne, rzadko też sięgamy po ryby z Bałtyku. Rodzime gatunki, takie jak śledź, szprot, flądra, łosoś, turbot czy sandacz, częściej trafiają na stoły w Skandynawii czy Europie Zachodniej, gdzie są cenione przez konsumentów ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Badania jednoznacznie udowadniają, że ryby i przetwory rybne z Bałtyku zawierają śladowe zawartości zanieczyszczeń i nie zagrażają konsumentom.

– Badania Morskiego Instytutu Rybackiego wskazują, że poziom zanieczyszczeń w rybach bałtyckich jest zdecydowanie niższy niż jeszcze 20–30 lat temu. Zresztą ryby bałtyckie nigdy nie przekraczały jakichkolwiek norm, nawet się do nich nie zbliżamy. Ryby bałtyckie są pełne wielonasyconych kwasów omega-3, mają łatwo przyswajalne białko, mikroelementy i witaminy, dlatego gorąco je polecam. Powinniśmy wszyscy dbać o Bałtyk i o rzeki, które do niego wpadają, żeby tych zasobów starczyło nam na jak najdłużej – podsumowuje prezes zarządu Kołobrzeskiej Grupy Producentów Ryb.

Źródło: Newseria

Zobacz też:

Zachodniopomorskie

Bałtyk można poznawać podczas rowerowej przejażdżki. Trasa w województwie zachodniopomorskim jest wyznaczona na mapach i częściowo w terenie ale jest obecnie budowana więc ma krótkie odcinki, które – jak czytamy na portalu...

Pomorskie

Zainteresowani nurkowaniem znajdą na Pomorzu kilka miejsc wartych odwiedzenia. Średnia temperatura wody w Bałtyku latem nie przekracza 20 stopni, ale dla pasjonatów nurkowania bynajmniej nie stanowi to żadnego problemu. Tym...

Pomorskie

Windsurfing to jeden z najbardziej popularnych sportów wodnych. Przerażające widowisko gry wody z wiatrem z udziałem sportowca dzierżącego żagiel i misternie zmagającego się z żywiołem – to wrażenia biernego obserwatora. W rzeczywistości...

Pomorskie

Kitesurfing to sport technicznie podobny do windsurfingu, jednak różni się znacząco w sposobie prowadzenia deski – prowadzi się ją tak jak podczas jazdy na fali, na krawędzi (podobnie do snowboardu), w windsurfingu natomiast...

Pomorskie

Województwo pomorskie można nazwać wędkarskim rajem. Decyduje o tym bogactwo akwenów i wynikająca z niego, niespotykana w innych regionach centralnej i południowej Polski, różnorodność gatunkowa poławianych przez „moczykijów” ryb. W kaszubskich...

Pomorskie

Zatoka Gdańska – akwen na południowo-wschodnim krańcu Morza Bałtyckiego, razem z Zatoką Pucką, która jest jej zachodnia częścią, w naturalny sposób stała się idealnym miejscem do żeglowania. Granicę pomiędzy...

Pomorskie

Jednym z wyróżników Pomorskiego są latarnie morskie. Zlokalizowane niemal nad samym morzem, z założenia pełnią funkcje nawigacyjne. Jednak większość latarń jest udostępniona dla zwiedzających, dzięki czemu są nie lada atrakcją...

Pomorskie

Ośrodek Kultury Morskiej to oddział Narodowego Muzeum Morskiego w Gdańsku, którego zadaniem jest zapoznanie zwiedzających z szeroko pojętą tematyką morską. W Ośrodku Kultury Morskiej prezentowana jest interaktywna wystawa „Ludzie-...

Pomorskie

Nadmorski Park Krajobrazowy został utworzony jako jeden z pierwszych parków krajobrazowych w Polsce. Ponad połowa powierzchni Parku to wody Zatoki Puckiej Wewnętrznej, która oddzielona jest od reszty akwenu piaszczystym,...

Pomorskie

Fokarium to część naukowo-edukacyjnej placówki akademickiej Uniwersytetu Gdańskiego. Inspiracją do jego utworzenia była udana próba wyleczenia, pierwszej dostarczonej na rehabilitację do helskiej placówki foki o imieniu Balbin. Helski ośrodek...

Pomorskie

Mierzeja Wiślana zachwyca bogactwem dzikiej przyrody. Największym atutem parku jest urozmaicony krajobraz, którego dominującymi elementami są czyste lasy z malowniczą mozaiką roślinności, potężne wały wydmowe, na których wciąż często...

Pomorskie

Cypel Rewski (z języka kaszubskiego: Réwsczi Ùsëp lub Szpërk) to kilometrowej długości piaszczysty wał wchodzący w wody Zatoki Puckiej, charakterystyczny wyróżnik turystycznej Rewy. Wytworzył go przybrzeżny prąd morski...

Copyright © 2021 Podróżon.pl

Exit mobile version