Kujawsko-pomorskie

Czarnina kujawska

Polewka z krwi kaczej lub gęsiej to tradycyjna potrawa kujawska o charakterystycznym kwaśno-słodkim smaku, z dającym się wyczuć korzennym aromatem cząbru.

Do rosołu gospodynie wlewały krew – najczęściej kaczą – zmieszaną z octem i mąką, a następnie dodawały do smaku pieprz, sól, cząber, majeranek, cukier, a także suszone owoce – śliwki, gruszki, jabłka. Tak przyrządzoną aromatyczną polewkę podawano najczęściej z dodatkiem klusek ziemniaczanych.

Czarnina była jednym z głównych dań podawanych podczas wesel – zamiennie z rosołem. Była to pierwsza potrawa serwowana weselnikom po powrocie z kościoła – na tak zwany mały obiad. Z „weselnym” charakterem czarniny wiąże się porzekadło z Żarowa w okolicach Włocławka: „A żeby ci żużel w czerninę wpadł” – zarezerwowane dla tych, których na wesele nie zaproszono. Czerninę podawano również podczas innych uroczystości rodzinnych i świąt.

Choć niektórzy z oporami mogą podchodzić do pomysłu spożywania zupy z krwi, smak tej tradycyjnej polewki – niejednoznaczny, słodko-kwaśny – skutecznie wynagradza początkowe obawy. Dodatek suszonych owoców i aromatycznych przypraw – cząbru, majeranku – jeszcze bardziej podnosi walory smakowe czarniny.

Zobacz wideo:

Źródło informacji: aktywnawies.pl
Źródło zdjęcia ilustracyjnego: pixabay.com / Creative Commons

Zobacz też:

Kujawsko-pomorskie

Pierwsze wzmianki o warzeniu piwa w Nakle pochodzą z początku XVI wieku. Po pożarze grodu nakielskiego w 1515 r. król Zygmunt III potwierdził dawniejsze prawa miasta i dodał nowe m.in. przywilej warzenia...

Kujawsko-pomorskie

Marchew należy do warzyw często wykorzystywanych w kuchni kujawskiej. Gospodynie wykorzystywały to warzywo nie tylko w daniach obiadowych czy w surówkach, ale także przy wypieku ciasta. Piekło się je zarówno na co dzień, jak i na rodzinne uroczystości...

Kujawsko-pomorskie

Pączki ziemniaczano-dyniowe to regionalny przysmak z okolic Tłuchowa w powiecie lipnowskim w woj. kujawsko-pomorskim. Są przygotowywane wyłącznie z produktów naturalnego pochodzenia. Sekret ich wyjątkowej lekkości i puszystości kryje się w dobrze wyrobionym cieście,...

Kujawsko-pomorskie

Dolina Dolnej Wisły to niezwykle uroczy zakątek regionu. Na urodzajnych ziemiach nie brakuje ludzi, którzy znają wartość swego dziedzictwa. W poszanowaniu dawnej tradycji w Chrystkowie utworzono sad ze starymi odmianami drzew...

Copyright © 2021 Podróżon.pl

Exit mobile version