Connect with us

W czym możemy pomóc? ;)

Smacznego

Wydaje Ci się, że nie marnujesz jedzenia? Zajrzyj do swojej lodówki

fot. Dwór Korona Karkonoszy

Aż 53,75% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność. Tak wynika z Raportu Federacji Polskich Banków Żywności, opracowanego w 2020 r. Jednocześnie prawie połowa badanych (48,9%) nigdy nie spożywa produktów spożywczych po upływie ich daty ważności. Czy to oznacza, że lądują w koszu? Niekoniecznie. Część z nich trafia do lodówki i pozostaje tam tak długo…. aż się na dobre zepsuje. Podejmij wyzwanie i sprawdź, czy Ty także nie działasz zgodnie z tą taktyką.

Czas na zasadę FIFO

Jak podano w raporcie FPBŻ, tylko 31,3% naszego społeczeństwa przyznaje, że regularnie układa produkty w lodówce zgodnie z datami ważności. Układanie najbliżej drzwi tych, które mają najkrótszą datę, ma nawet swoją nazwę – to zasada FIFO. Skrót pochodzi z języka angielskiego i oznacza first in, first out, czyli „pierwsze weszło, pierwsze wyszło”.

Ta zasada jest znana także w logistyce – towary najdłużej składowane w magazynie, wydawane są w pierwszej kolejności. Wydaje się proste i logiczne? W teorii tak, jednak jak pokazują zwyczaje żywieniowe Polaków, w praktyce jest dużo gorzej. Aż 26,8% z nas deklaruje, że zupełnie nie przywiązuje do tego wagi, a 41,9% twierdzi, że zdarza im się dbać o odpowiednie ustawienie produktów w lodówce tylko czasami.

Co marnujemy najczęściej?

Większość wyrzucanej żywności to gotowe, niespożyte posiłki, a 37,2% – produkty spożywcze. Najgorzej wygląda sytuacja z pieczywem. Aż 62,9% Polaków deklaruje, że z różną częstotliwością, ale jednak je wyrzuca. Jak temu zaradzić? – Jest jeden sposób, dzięki któremu nawet czerstwe pieczywo ponownie smakuje wybornie – grzanki.- podpowiada Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki, producenta serów żółtych.

Aby przyrządzić grzanki z pesto bazyliowym potrzeba zaledwie kliku składników: duży pęczek świeżej bazylii, 2 łyżki łuskanego słonecznika, 100 g sera Nadbiebrzańskiego MSM Mońki, 2 ząbki czosnku, 150 ml oliwy z oliwek, bagietka pszenna oraz sól i pieprz do smaku. Słonecznik podprażamy na suchej patelni, przekładamy do pojemnika, polewamy oliwą i miksujemy. Dodajemy drobno pokrojone listki bazylii, starkowany ser i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Pesto podajemy na kromkach podpieczonej bagietki.

Uwzględnij lodówkę w wiosennych porządkach

Dla większości ludzi wiosenne porządki to wizja poważnego „odświeżenia” domu. A co z lodówką, w ramach tego wiosennego rytuału? Jeśli jesteś jak większość ludzi, Twoja lodówka prawdopodobnie nadal kryje w sobie częściowo opróżnione słoiki, których zawartość robi się coraz bardziej tajemnicza. Czas się pożegnać z niedojedzonymi sosem pomidorowym, salsą czy tapenadą, jeśli ich data do spożycia dawno minęła lub gdy ich tekstura zaczyna dziwnie się zmieniać.

Zweryfikuj, czy przyprawy i dressingi, które aktualnie znajdują się lodówce, nadają się jeszcze do wykorzystania – sprawdź datę ważności lub zrób test smaku albo zapachu – jeśli się odważysz. Do prawie pustego słoika musztardy można dodać składniki sosu sałatkowego lub stworzyć marynatę. Dotyczy to takich rzeczy, jak majonez, musztarda, keczup, sos barbecue, sosy sałatkowe itp.

Są produkty – jak np. sery – których najlepiej nie kupować „na zapas”, ponieważ świeże są najsmaczniejsze. Jak je przechowywać? – Najlepiej w oryginalnym opakowaniu lub folii spożywczej czy aluminiowej i nie dopuszczać do kontaktu z innymi produktami. Sprawdzą się także hermetycznie zamykane opakowania, z których wysysa się powietrze – brak dostępu powietrza sprawia, że nie rozwijają się bakterie, a produkt dłużej zachowuje świeżość – wyjaśnia Ewa Polińska.

Zmień swoje nawyki nie tylko na wiosnę

Kiedy już zweryfikujesz co może pozostać w lodówce, a z czym niestety należy się pożegnać, opracuj nową taktykę, aby zminimalizować ryzyko marnowania jedzenia w przyszłości. Wyznacz w niej obszary na określone rodzaje żywności, aby wiedzieć, gdzie znaleźć to, czego szukasz dokładnie wtedy, gdy jest Ci to potrzebne. Taka segregacja ułatwi zlokalizowanie żywności, a także pomoże zobaczyć, co należy uzupełnić podczas kolejnej wizyty w sklepie spożywczym.

Warto także umieścić bieżącą listę zakupów na zewnątrz lodówki i stworzyć zasadę, że jeśli ktoś wykończy jakiś produkt, zapisuje go na liście, aby można było uzupełnić braki. Pamiętaj przy tym, że nie wszystko nadaje się do przechowywania w lodówce. Pomidory, ziemniaki, cebula i czosnek – żadne z tych warzyw nie powinno się w niej znaleźć. Nie pozwól jednak, by się zmarnowały. Idealnie nadają się np. do kremowej zupy czosnkowej z serem Edamskim.

Potrzebujesz 4-5 ziemniaków, 1 główkę czosnku, 1 cebulę, ½ marchewki, 200 ml śmietany kremówki, 1l bulionu (warzywnego lub wołowego), szczypiorek, oliwę z oliwek, ser Edamski MSM Mońki oraz sól i pieprz do smaku. Obrane ziemniaki, czosnek i marchewkę kroimy na małe kawałki. W garnku, na rozgrzanym oleju, smażymy cebulę, ziemniaki i marchewkę. Na koniec dodajemy czosnek. Jak zmięknie -zalewamy bulionem . Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy około 20 minut. Następnie wlewamy śmietanę i miksujemy na gładki krem. Na oliwie z oliwek smażymy grzanki z razowego chleba. Zupę dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, grzankami z chleba i tartym serem. Smacznego!

Źródło: informacja prasowa (Commplace)

Ze Świata

Już nie tylko celebryci czy osoby zamożne decydują się na ślub za granicą. Z wyliczeń wedding plannerów wynika, że na taką ceremonię stać również osoby z przeciętnym dochodem, tym bardziej że wydatki na ten cel...

Ze Świata

Wilno, szczególnie w nadchodzących, letnich miesiącach, oferuje odwiedzającym wiele możliwości na udany wypoczynek, ale też i zabawę. Lot balonem o zachodzie słońca, spływ kajakowy, udział w koncertach i wystawach na świeżym powietrzu,...

Z kraju

Piętnastu artystów wystąpi podczas tegorocznych olsztyńskich juwenaliów. Kortowiada odbędzie się w dniach od 24 do 27 maja. Na Scenie Głównej nad jeziorem Kortowskim pojawią się przedstawiciele przeróżnych gatunków muzycznych....

Wielkopolskie

Stary Browar to niezwykłe centrum handlowe na mapie Poznania, wielokrotnie nagradzane w kraju i za granicą. Zostało stworzone z pozostałości XIX-wiecznego browaru Huggera. Odnaleźć w nim można wspaniałą architekturę łączącą zrewitalizowane...

Zachodniopomorskie

Dolina Miłości to park znajdujący się w miejscowości Zatoń Dolna nad Odrą, około 70 kilometrów od Szczecina. Jak podaje portal PomorzeZachodnie.Travel, w 1850 roku przy wejściu na teren wzgórz został...

Europa

Leżący na północy Niemiec Park Narodowy Hamburskiego Morza Wattowego obejmuje małą grupę wysp bezpośrednio u ujścia Łaby przed Cuxhaven i chroni obszar watów o powierzchni około 12 tysięcy hektarów....

Ameryka Północna

Teotihuacan to stanowisko archeologiczne leżący na północny wschód od miasta Meksyk. Jego nazwa pochodzi z języka nahuatl i można ją przetłumaczyć jako miejsce, w którym ludzie stają się bogami. Co istotne, budowle wzniesione...

Z kraju

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zapowiedziała, że będzie ponownie wykorzystywać asfalt sfrezowany podczas remontów. W ciągu kilku lat chce na tym zaoszczędzić ponad 400 milionów złotych. –...

Z kraju

W Polsce rokrocznie likwiduje się ponad 6,6 mln szkód w ubezpieczeniach majątkowych i wypłaca prawie 4,7 mln świadczeń z indywidualnych ubezpieczeń na życie. Około 10 proc. z nich to wyłudzenia i oszustwa...

Za kierownicą

Młodzi kierowcy w wieku 18–24 lata stanowią największą grupę zarówno sprawców, jak i ofiar wypadków drogowych. Tylko w Polsce w 2018 roku z 31,7 tys. wypadków ponad 5 tys. spowodowali...

Reklama

Zobacz też:

Ze Świata

Władze w Korei Północnej zapowiedziały karanie osób gromadzących jedzenie oraz sprzedawców, którzy podnoszą jej ceny. To reakcja na coraz częstsze doniesienia o problemach z żywnością w tym kraju. Jak podaje RMF24.pl, władze...

Smacznego

Morski Instytut Rybacki podaje, że ok. 10 proc. odpadów przemysłowych i komunalnych trafia bezpośrednio do ekosystemów morskich. Obecnie ocenia się, że jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla środowiska są mikroplastiki produkowane...