Borówka z gruszką jest jednym z tradycyjnych, smakowitych dodatków do mięs podawanych w kuchni pomorskiej. Podawano ją również jako słodki dodatek do ciast, legumin, pieczywa.
Konfiturę smażono i wekowano w słojach, czasami wzbogacano jej smak jabłkami. W miejscowościach położonych w bliskości lasów, ludność wykorzystywała dziko rosnące rośliny, które stanowiły ważne uzupełnienie i urozmaicenie codziennego jadłospisu.
Składniki: 4 kg borówki, 1 kg cukru, 2 kg gruszek
wykonanie: borówki z lasów nadmorskich, zbierane późnym latem przebrać, zsypać do garnka, przelać wrzątkiem, a następnie smażyć z cukrem. Gruszki rozgotować, przetrzeć i dodać do przesmażonych borówek. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na kilka godzin. Następnie ponownie smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Przełożyć masę do małych słoiczków, zamknąć wieczka i ustawić dnem do góry. Przechowywać w chłodnej spiżarni lub w piwnicy.
Źródło informacji: Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Źródło zdjęcia ilustracyjnego: pixabay.com / Creative Commons
You must be logged in to post a comment Login