Smacznego

Małopolska kuchnia regionalna – bogata i oryginalna

fot. pixabay.com

Smakowanie Małopolski najlepiej zacząć od sera, który zachwycił smakoszy w całej Europie, czyli od oscypka. Kruchy i delikatny, pachnący wonnym dymem specjalnie dobranego drewna i górskimi łąkami, powstaje z owczego mleka tylko w polskich górach. Skosztować też trzeba bryndzy podhalańskiej, czyli miękkiego i świeżego sera o ostrym, specyficznym smaku. Zapraszamy do zapoznania się ze Szlakiem Oscypkowym dzięki aplikacji mobilnej Szlak Oscypkowy.

Wiele oryginalnych potraw i wyrobów kulinarnych pochodzi z samego Krakowa. W stolicy Małopolski trzeba spróbować żurku po krakowsku czy barszczu czerwonego. Krakowscy piekarze wypiekają zwinięte spiralnie w kształcie pierścienia, posypane makiem, solą lub sezamem obwarzanki i złociste, chrupiące precelki; zwłaszcza te pierwsze mogą uchodzić za symbol miasta. Mniej znany jest chleb prądnicki, choć piecze się go w okolicy Krakowa co najmniej od XV w. A chleb to nie byle jaki: prawdziwy bochenek prądnicki ma metr długości i waży nawet ponad 10 kilogramów!

Oryginalne wyroby piekarnicze to nie tylko specjalność krakowska: każdy smakosz zachwyci się drożdżowym jodłownickim kołaczem z serem, posypanym kruszonką kołaczem jurajskim czy podłużną pszenną bułeczką – kukiełką lisiecką.

Do produktów regionalnych zaliczane są również sól wielicka, lody nowotarskie czy sławny, wzmacniający organizm balsam kapucyński. Spośród serów i wyrobów nabiałowych wymienić trzeba, prócz oscypka i bryndzy, takie przysmaki jak: redykołka (wędzony serek w kształcie zwierzątek, serca lub wrzeciona), żentyca (serwatka z owczego mleka), ser gazdowski (tzw. gołka, pucok lub kara; ser wyrabiany w całości z mleka krowiego) i bundz (łagodny, lekko kwaśny i orzechowy ser w kształcie bochenka).

Do najciekawszych wędlin należy kiełbasa lisiecka, wyrabiana w Liszkach i Czernichowie pod Krakowem. Powinna być przyrządzana z najlepszej wieprzowiny i wędzona aromatycznym dymem ze specjalnie dobranego drewna owocowego. Z mięs do produktów regionalnych zaliczono także tuszki gęsi zatorskich i jagnięcinę podhalańską.

Więcej informacji o produktach regionalnych i tradycyjnych z Małopolski znajduje się na stronie Zasmakuj w Małopolsce.

Źródło: visitmalopolska.pl

Zobacz też:

Małopolskie

Urokliwe kościółki, wysmukłe cerkwie, wspaniałe dwory, eleganckie wille i proste, ale jakże malownicze chaty… Wszystko z drewna. Takie właśnie niepowtarzalne obiekty pozwala zobaczyć Szlak Architektury Drewnianej. W województwie...

Małopolskie

W zakopiańskiej papugarni na wspólną zabawę czela 70 egzotycznych papug. LKubią być głaskane, karmione i przytulane. W zamian chętnie pozują do wspólnych zdjęć. Papugarnia Egzotyczne Zakopane jest największym tego...

Małopolskie

Jaskinia, którą według legendy zamieszkiwał smok, prowadzi ze wzgórza wawelskiego nad Wisłę. Legendarny potwór terroryzował okolicznych mieszkańców i wymagał składania mu ofiar z bydła, a w innych wersjach opowieści – z dziewic....

Małopolskie

Kopiec Kościuszki w Krakowie to miejsce pamięci poświęcone bojownikowi o niepodległość Polski i Stanów Zjednoczonych, popularny cel spacerów i znakomity punkt widokowy. Przy dobrej pogodzie widać z jego wierzchołka Tatry,...

Małopolskie

Kopiec Piłsudskiego to największy i najtrudniej dostępny z krakowskich kopców, położony na wzgórzu Sowiniec w Lasku Wolskim. Upamiętnia postać Józefa Piłsudskiego, odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1918 roku po 123 latach zaborów...

Małopolskie

Wieliczka dzięki kopalni soli znana jest na całym świecie. Sól z solanek powierzchniowych warzono tu już 3500 lat p.n.e., początki eksploatacji soli kamiennej datuje się natomiast na XIII...

Małopolskie

Krakowski szlak street artu to propozycja zapoznania się z mniej popularnym obliczem Krakowa. Uliczne dzieła sztuki wypełniające perspektywę ulic lub umieszczone w zaskakujących miejscach opowiadają często niezwykłe...

Małopolskie

Kopalnia soli w Bochni to najstarsza kopalnia soli w Polsce. Wydobycie soli w okolicach Bochni to historia sięgająca 3,5 tys. lat p.n.e. Początki bocheńskiej kopalni jako zakładu wydobywczego sięgają...

Małopolskie

Apteka Pod Orłem to oddział Muzeum Krakowa poświęcony Tadeuszowi Pankiewiczowi, historii getta i martyrologii Żydów. W odtworzonych wiernie wnętrzach w aptecznych szufladach ukryto eksponaty, zdjęcia i dokumenty, a zwiedzający sam składa...

Małopolskie

Ten jeden z największych parków w naszym kraju, obejmuje zasięgiem całe Tatry Polskie oraz fragment Podhala. Tatrzański Park Narodowy powstał w 1955 r., ale ideę zastosowania tu tej najwyższej formy ochrony wysunięto...

Małopolskie

Skansen w Chabówce jest znany z najciekawszych i najliczniejszych eksponatów związanych z historią kolejnictwa polskiego. Najstarszy polski parowóz, którego można podziwiać w skansenie, pochodzi z 1878 roku. Zobaczyć można również wystawę...

Małopolskie

Fabryka przy ulicy Lipowej 4 zaczęła działalność dwa lata przed wojną. Jesienią 1939 roku, gdy odebrano ją trzem żydowskim właścicielom, trafiła w ręce sudeckiego Niemca Oskara Schindlera (1908-1974),...

Copyright © 2021 Podróżon.pl

Exit mobile version